Työhyvinvointi on koko työyhteisön vastuu ja velvollisuus!
Työhyvinvointiin vaikuttaa positiivisesti hyvä, motivoiva johtaminen, oma osaaminen suhteessa työn odotuksiin ja työyhteisön ilmapiiri. Työhyvinvointi on kokonaisuus joka vaikuttaa työssä jaksamiseen, motivaatioon, työhön sitoutumiseen ja poissaoloihin.
Työhyvinvointi voi kuormittua haastavasta asiakastyöstä, työyhteisön ristiriidoista, muuttuvista vastuista, työympäristön muutoksista, puutteellisista työyhteisötaidoista, puutteellisesta tiimiytymisestä, tiukasta resursseista, etätyöstä, kohtaamisten vähyydestä jne. Näitä tai muita haasteita voidaan ennaltaehkäistä ja ratkoa työnohjauksen tai työyhteisövalmennuksen keinoin.
Yksilötyönohjaus
Yksilötyönohjauksessa lähdetään lähestymään yksilön tavoitteita olemassa olevia voimavaroja vahvistamalla. Yksilötyönohjaus on henkilökohtaista työn ja työtilanteiden pohtimista luottamuksellisesti organisaation ulkopuolisen henkilön kanssa. Työnohjauksessa nostetaan tietoiseksi ohjattavan omat vahvuudet, joita hyödynnetään tavoitteiden ja kehityskohteiden työstämiseen.
Työyhteisötyönohjaus
Koko työyhteisöä/tiimiä koskeva ohjausprosessi, ryhmän esihenkilö on mukana tapaamisissa. Työnohjaus on työyksikön työn ja toiminnan parempaan hahmottamiseen ja toimivuuteen tähtäävää ohjausta käsittelemällä työyhteisön yhteistyöskentelyyn ja työyhteisötaitoihin liittyviä asioita. Jakamalla kokemuksia ja ammatillista osaamistaan työyhteisön keskinäinen luottamus lisääntyy, työn tavoitteet ja erilaiset roolit työyhteisössä selkiintyvät. Työyhteisötyönohjauksessa työnohjaaja ja yhteisön esimies tekevät tiivistä yhteistyötä.
Ryhmätyönohjaus
Ryhmätyönohjaus on tavoitteellista, vaihtoehtoisten näkökulmien ja ratkaisumallien tutkimista dialogisessa suhteessa muiden kanssa. Työnohjauksessa on mahdollista tarkastella omaa työtä ja siihen liittyviä ja vaikuttavia taustatekijöitä laajemmin, hyödyntäen muiden osallistujien näkökulmia asiaan.
Kriisityönohjaus
Kriisityönohjauksessa paneudutaan sananmukaisesti akuutteihin, kuormitusta lisääviin tilanteisiin, joissa työntekijän ta työyhteisön työ- ja toimintakyky on hetkellisesti uhattuna. Kriisityönohjaus on työstä tai työyhteisöstä esiin nousevien ongelmien, haasteiden ja stressitekijöiden käsittelyä. Kyse voi olla vaativasta asiakastilanteesta, akuutista muutostilanteesta, työpaikan työntekijä suhteista, työyhteisötaitojen puutteesta, epäselvistä pelisäännöistä, yhteishenkiongelmista tms. Kriisityönohjaus on lyhytkestoisempi prosessi kuin perusmuotoinen työnohjaus ja käsittää tyypillisesti 1–5 ohjauskertaa.